Of vrouwen borstvoeding geven aan hun kindje hangt af van verschillende factoren. We gaan er nu even van uit dat uw kindje op komst is en u heeft besloten om zo snel mogelijk borstvoeding te geven. In dat geval zijn er enkele verbanden die zijn ontdekt rondom borstvoeding en borstkanker

Zwangerschap en borstkanker

Natuurlijk bent u erg bezorgd over de gezondheid van uw baby als u te horen krijgt dat u borstkanker heeft tijdens de zwangerschap. Kunnen de kankercellen schadelijk zijn voor de baby en wat voor effecten zullen behandelingen hebben? Gelukkig kunnen we u gelijk al zeggen dat de borstkanker de baby niet kan aantasten. In het ziekenhuis zullen ze er met alle mogelijkheden zeker rekening mee houden en bijvoorbeeld geen MRI scan doen i.v.m. het middel dat hierbij wordt toegediend. Dat u zwanger bent, betekent ook niet dat uw kansen lager liggen dan vrouwen die niet zwanger zijn. Het enige nadeel is dat een tumor bij zwangere vrouwen vaak later gevonden wordt, omdat het klierweefsel in de borst een stuk dichter is. Qua behandelingen zijn er gelukkig manieren om kanker te behandelen, zonder dat dit schade toebrengt aan uw baby. Uw dokter kan u hier het meeste over vertellen, gezien dit ook per situatie verschilt.

Borstvoeding keven met borstkanker

Zo’n 1 op de 4 vrouwen kan tijdens de behandeling gewoon borstvoeding geven. Het is ook niet mogelijk dat de moedermelk besmet raakt. Wel wordt afgeraden om borstvoeding te geven met de behandelde borst. De bestraling van een borst kan er tijdens de zwangerschap ook voor zorgen dat er ongewenste stuwingen zijn.

Voeding na borstamputatie

Bij sommige vrouwen is het helaas zo dat een of beide borsten geamputeerd moeten worden door de gevolgen van borstkanker. Als er nog een borst over is, hangt van bepaalde factoren af of u nog borstvoeding kunt geven. Zo moeten er genoeg actieve klierweefsels zijn. Het kan zijn dat door bestraling, medicijnen of andere behandelingen namelijk klierweefsels beschadigd zijn. Mocht u uw kindje borstvoeding geven uit één borst, dan is het ook belangrijk om erop te letten dat uw baby niet een te laag gewicht krijgt. Waar nodig zou bijvoeding gegeven moeten worden. Uw kraamzorg kan u meer vertellen over het geven van borstvoeding.

Moedermelk onderzoeken

Het is nog geen complete doorbraak, maar zeker iets dat de goede richting op gaat. In moedermelk kan worden gezien hoeveel kans een vrouw heeft op het krijgen van borstkanker. Als u een kind heeft gekregen, kan de vrijkomende moedermelk worden onderzocht. Door het zoeken naar bepaalde genen kan worden gezien of er een verhoogde kans is op het krijgen van borstkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *