In Nederland is er al jaren de optie voor vrouwen boven de 50 jaar oud om eens in de twee jaar deel te nemen aan bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dit onderzoek gaat in het kort als volgt:
- In een onderzoekscentrum worden twee mammogrammen van elke borst genomen
- Twee radiologen kijken naar deze foto’s
- De radiologen beoordelen of er afwijkingen zijn in de borsten
Wat is overdiagnose?
Overdiagnose houdt in dat een afwijking gediagnosticeerd wordt die in werkelijkheid geen symptomen zal veroorzaken. Dit betekent dus dat u wel kanker heeft, maar de kanker nooit zal groeien ofwel zo langzaam groeit dat u niet eraan zal komen te overlijden. Overdiagnose is langzaamaan toegenomen sinds de introductie van digitale mammografie. Er is dus een kans dat u gediagnosticeerd wordt met borstkanker bij het bevolkingsonderzoek terwijl er eigenlijk niks aan de hand is.
Veel vrouwen (29.8% tot 42.2%) weten niet eens van het bestaan van overdiagnose af. Vrouwen van 40-44 jaar oud waren zich meer bewust van overdiagnose en de leeftijdsgroep 45-49 jaar scoorde nog hoger dan de vrouwen onder 40. Ook is het bewustzijn hoger onder hoogopgeleide vrouwen.
Financiële gevolgen van overdiagnose bij borstkanker
Overdiagnose is ook erg vervelend vanwege de financiële gevolgen. Voor een maatschappij met gratis gezondheidszorg geeft overdiagnose veel kosten, namelijk aan verspilde bronnen aan onnodige tests en behandelingen. Ook voor maatschappijen met géén gratis gezondheidszorg (zoals in Nederland) geeft overdiagnose financiële problemen. Iedereen betaalt dan mee aan de onnodige overbehandelingen.