Borstkanker komt helaas veel voor. Niet alleen bij vrouwen, maar ook mannen kunnen door deze vorm van kanker getroffen worden. Het is belangrijk om borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Dit kunt u doen door regelmatig zelfonderzoek te verrichten en door te reageren op de oproep van het Bevolkingsonderzoek Kanker, om een mammografie te laten maken. Wanneer borstkanker erfelijk is in uw familie, is het zaak om extra alert te blijven op eventuele veranderingen in of aan uw borsten. Het begint er in ieder geval mee dat u goed op de hoogte moet zijn van de diverse borstkanker symptomen.

Diverse borstkanker symptomen

Veranderingen aan uw borsten kunt u zien of voelen. Wanneer u een verdikking of een knobbel voelt, in of nabij de borst, dan kan dit duiden op iets ernstigs. Een verdikking of knobbel kan ook bij de oksel voelbaar zijn. Uw huidtextuur kan veranderen. U merkt putjes in de huid van uw borst op en de borst kan warm en dik aanvoelen. Soms voelt een verdikking pijnlijk aan. Als uw borsten anders aanvoelen dan normaal en dit heeft een onverklaarbare reden, twijfelt u dan niet langer en neem contact op met uw huisarts.

Uw borsten kunnen er ook zichtbaar anders uitzien. Er kan sprake zijn van een verandering in de grootte of vorm. Uw tepels kunnen veranderen, u heeft een ingetrokken of opgezwollen tepel en er kan vocht uit de tepel komen. Dit vocht kan bloederig, waterig, groen of melkachtig zijn. Door regelmatig naar uw eigen borsten te kijken, kunnen veranderingen u opvallen. Wanneer u twijfelt of er mogelijk iets aan de hand zou kunnen zijn, belt u dan even met de huisarts.

Zelfonderzoek naar symptomen borstkanker

Door zelfonderzoek te verrichten, bent u op tijd met het herkennen van de symptomen van borstkanker. Zelfonderzoek doet u door regelmatig naar uw borsten te kijken en natuurlijk door te voelen. U kunt uw borst in twaalf taartpunten verdelen. Elk van deze taartpunten checkt u, met de klok mee, op onregelmatigheden. Met draaiende bewegingen controleert u met uw vingers uw borsten. Door regelmatig een zelfonderzoek te doen, constateert u eerder of uw borsten veranderd zijn en of er sprake is van bepaalde borstkanker symptomen.