Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar kunnen eens in de twee jaar deelnemen aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Via de post ontvangt u hiervoor een uitnodiging. U ontvangt een uitnodiging vanaf het jaar dat u 50 jaar wordt tot het jaar waarin u 76 jaar wordt. Hoe het bevolkingsonderzoek in zijn werk gaat, wanneer u in aanmerking komt en waarom u dit onderzoek naar borstkanker zal kunnen doen, wordt hier uitgelegd.

Wanneer? 

De meeste vrouwen die borstkanker krijgen zijn ouder dan 50 jaar. De kans om borstkanker te krijgen is bij deze leeftijdsgroep veel groter. Vrouwen jonger dan 50 jaar hebben vaak veel bind- en klierweefsel in de borsten. Dit zorgt ervoor dat er vaak een afwijking gevonden wordt, maar uiteindelijk geen borstkanker wordt vastgesteld. De gevonden afwijking geeft veel angst en onzekerheid in de tussenliggende periode.

Bij vrouwen boven de 75 jaar groeit een tumor meestal heel langzaam. Een belangrijk nadeel is de kans dat borstkanker wordt ontdekt waar vrouwen tijdens hun verdere leven eigenlijk geen last van zouden hebben. Dit wordt overdiagnose genoemd.

Hoe gaat het bevolkingsonderzoek?

Het onderzoek vindt plaats in een onderzoekscentrum bij u in de buurt. Een laborant maakt van elke borst twee röntgenfoto’s (ofwel mammogrammen) borst binnen ongeveer 20 minuten. Voor het maken van deze foto’s wordt uw borst voorzichtig tussen twee platen in geklemd. Hierdoor is het klierweefsel beter op de foto te zien. Dit klemmen kan jammer genoeg wel wat pijnlijk zijn.

Twee radiologen beoordelen deze foto’s. Zij kijken of er afwijkingen te zien zijn in de borsten. Binnen tien werkdagen wordt de uitslag naar u verstuurd. Als er een afwijking wordt gezien of als de mammogrammen niet voldoende informatie geven, is vervolgonderzoek nodig.

Mocht u een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD), pacemaker, hartritme monitor of port-a-cath (een implanteerbaar poortsysteem) hebben gekregen, dan kunt u het beste 6 maanden wachten met het bevolkingsonderzoek. Ook is het slim om de laborant te laten weten dat u een implantaat heeft.

Waarom dit borstkankeronderzoek?

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. Bij het onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt om tumoren op te sporen. Vaak zijn deze tumoren nog niet voelbaar. Vrouwen kunnen zelf beslissen of zij zich willen laten onderzoeken. Toch is er voldoende bewijskracht en zijn de voordelen groter dan de nadelen voor mammografie bij vrouwen van 50 t/m 75 jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *