Dat roken niet goed voor de gezondheid is, zou ondertussen iedereen wel moeten weten. Bij het roken komen namelijk verschillende gifstoffen in het lichaam terecht. Ook is bekend dat roken een verhoogd risico geeft op kanker. Toch wordt vaak gedacht dat dit alleen maar geldt voor longkanker. Niets is minder waar. Uit onderzoek van het KWF vergroot roken namelijk ook de kans op al de volgende soorten kanker: alvleesklierkanker, baarmoederhalskanker, blaaskanker, borstkanker, darmkanker, leverkanker, maagkanker, nierkanker en tumoren in hoofd/halsgebied (mond, keel, strottenhoofd, slokdarm). Dit zijn de plekken waar al die gifstoffen uit een sigaret invloed op hebben. In dit artikel willen we verder inzoomen op roken en borstkanker.

De invloed van roken bij borstkanker

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is in 2014 bij een grootschalig onderzoek opnieuw aangetoond dat stoppen met roken een positief effect kan hebben op het verloop van borstkanker. Daarnaast verkleint het de kans om daaraan te overlijden. Hieruit bleek dat stoppen met roken hoe dan ook zinvol is, zelfs als u al borstkanker heeft.

Jaren roken/gerookt Risico terugkeer borstkanker Risico overlijden
< 20 jaar gerookt 0% verhoogd risico 0% verhoogd risico
20-35 jaar gerookt 22% verhoogd risico 26% verhoogd risico
> 35 jaar gerookt 37% verhoogd risico 68% verhoogd risico
Nog steeds rokers (gemiddeld 39 jaar gerookt) 41% verhoogd risico 82% verhoogd risico

Bron: https://academic.oup.com/jnci/article/106/1/djt359/2518071 

Hulp bij stoppen met roken

Ondanks bovengenoemde feiten rookt toch één op de tien kankerpatiënten door. Dit is natuurlijk nog steeds veel te veel. Misschien is het dan ook wel een idee om rokers met borstkanker een programma aan te bieden waarbij ze begeleid worden met het stoppen met roken. Vaak is het meer de handeling dan de sigaret zelf. Tegenwoordig zijn er vele alternatieven die een stuk gezonder zijn. Vaping is er hier één van. Hierbij ademt u geen rook in, maar slechts waterdamp waar een smaakje aan toegevoegd kan worden. Deze dampers en smaakjes zijn o.a. hier te verkrijgen. Let wel op: sommige dampers hebben nog steeds nicotine erin zitten. Dat is natuurlijk alsnog verslavend. Het beste is om een damper te nemen zonder nicotine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *